Γραφέας Πεζικού

Ενεργός πολίτης με κουλτούρα Λιμανιού και οχι Σαλονιού!
Πολιτικοποιημένος και ουχί κομματικοποιημένος!
ΖΗΤΩ ΟΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ - ΧΟΜΠΙΣΤΕΣ BLOGGERS

Kατηγορίες

13Ιαν

Βολτα, στις γειτονιες της πολης μας….

…….και στα χαρακτηριστικά σημεία της Καβάλας,του παρελθόντος…..

ΠΛΑΚΑ:Σημείο για το καλοκαιρινό μπάνιο στη περιοχή της Αγίας Βαρβάρας(ήταν ο βράχος στη θάλασσα).

ΝΤΙΠ: Στη στροφή πριν τη στάση»Κολονάκι»βράχος από όπου γίνονταν οι βουτιές στη θάλασσα,περιοχή κάτω απ το δασάκι των Πεντακοσίων.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ:Κοσμικό κέντρο στη συνοικία του Βύρωνα,στη σημερινή οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης.Στις μεταπολεμικές δεκαετίες φιλοξένησε μεγάλα ονόματα του Ελληνικού Τραγουδιού,όπως ο Καζαντζίδης η Μαρινέλλα,ο Παπαϊωάννου κ.α.

ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙ:Κοσμικό Κέντρο στην ίδια ακριβώς περιοχή,όπως και ο ΒΡΑΧΟΣ το οποίο ήταν όντως χτισμένο πάνω σε έναν βράχο.

ΜΑΡΟΥΛΗ:Περιοχή στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης,ήταν το καπνεργοστάσιο του Λύσανδρου Μαρούλη το οποίο κατασκεύαζε τσιγάρα τα οποία ήταν ιδιαίτερα φημισμένα στις αγορές της Ελλάδας και του Εξωτερικού.Η συσκευασία δε των τσιγάρων,που έφεραν και διάφορες ονομασίες όπως»Αμφίπολης»,»Καβάλα»κ.α.ήταν σωστά καλλιτεχνήματα.Το εργοστάσιο δεν μπόρεσε να αντέξει στον μεγάλο ανταγωνισμό  και ουσιαστικά σταμάτησε να λειτουργεί στη δεκαετία του 1950.Στο χώρο του  χτίστηκε την δεκαετία του 1980 το Πολυκλαδικό Λύκειο.

ΥΕΚΑ:Εταιρεία διαχείρισης και εκμετάλλευσης αυτοκινήτων,κυρίως φορτηγών,τα οποία είχαν παραχωρηθεί στην Ελλάδα μέσω του σχεδίου «Μάρσαλ»μετά από τον πόλεμο Η εταιρεία είχε είχε χώρο στάθμευσης των οχημάτων,δίπλα στο…»Μαρούλη».Η στάση  των αστικών λεωφορείων,που υπήρχε εκεί,έφερε αυτήν την ονομασία .

ΠΛΑΤΑΝΑΚΙΑ:Περιοχές με το όνομα αυτό συναντάμε στην Καλαμίτσα,στην Αγία Παρασκευή(υπήρχε και κέντρο διασκέδασης με το όνομα αυτό)αλλά και στην περιοχή της χωρά φας.Σημεία όπου υπήρχαν πλατάνια.

ΠΛΑΤΑΝΟΣ:Στα Χίλια στο(Σίγμα),περιοχή στην οδό 7ης Μεραρχίας,χώρος(σήμερα)αναμονής και των Ταξί.

ΜΟΝΟΠΕΤΡΟ:Σημείο με βράχο στην Παναγία,συγκεκριμένα στο Φάρο,γνωστό στους κατοίκους της συνοικίας,από όπου το καλοκαίρι κάνουν θαυμάσιες θαλάσσιες βουτιές.

ΜΠΙΝΤΕΝΙΑ:Παρόμοιο σημείο στην ανατολική πλευρά της Παναγίας,για τολμηρούς κολυμβητές και όχι μόνο.

ΟΑΣΗ:Κοσμικό Κέντρο στο δασάκι (τα 40 πεύκα)της περιοχής των Πεντακοσίων.

ΤΑΜΠΑΚΙΚΑ:Σημείο όπου έβαφαν δέρματα,πλησίον των Σφαγείων στο Περιγιάλι.

ΑΛΩΝΑ:Χώρος παιχνιδιού και ποδοσφαίρου,κοντά στις οδούς Φαβιέρου και Βερανζέρου.Σήμερα είναι παιδική χαρά.

ΓΑΛΑΤΑΔΙΚΑ:Ο Χώρος στη διασταύρωση των οδών Σαππαίων και Φαβιέρου(Σουγιολου)Όπου το γαλατάδικο του μπάρμπα Θώδορου της Βλάχας,έδωσε και το όνομα Γαλατάδικα στη περιοχή,όπου και η στάση του αστικού ΚΤΕΛ με το όνομα αυτό μέχρι και σήμερα…

Πηγή:proini@otenet.gr

Υ/Γ:Αξιόλογη προσπάθεια συγκέντρωσης στοιχείων αλλά και φωτογραφικού υλικού, έχει σαν στόχο να ψηφιοποιηθούν κυρίως τα τοπωνύμια της Καβάλας του παρελθόντος ,με την ελπίδα πως σύντομα θα είναι πλέον προσβάσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο!

Αναρτήθηκε από Γραφέας Πεζικού

Χριστοδ.Στεφ.Ζησάκης

http://www.thema-xronou.gr

Kavala. gr 13 Jan.  2o11