Γραφέας Πεζικού

Ενεργός πολίτης με κουλτούρα Λιμανιού και οχι Σαλονιού!
Πολιτικοποιημένος και ουχί κομματικοποιημένος!
ΖΗΤΩ ΟΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ - ΧΟΜΠΙΣΤΕΣ BLOGGERS

Kατηγορίες

22Φεβ

Ιστορικων Αναζητησεων,συνεχεια με αναφορες σε ονομασιες,προσωπα και γεγονοτα…

Συνεχίζουμε λοιπόν τις αναζητήσεις μας με ενδιαφέροντα στοιχεία  από την Καβάλα και την γύρω περιοχή της,σε πρόσωπα και γεγονότα που έγραψαν ιστορία τα προηγούμενα χρόνια.Αλλά και ονομασίες που έχουν την δική τους ιστορία.Ξεκινάμε από το τελευταίο..
ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ
Ξέρετε ότι βιλαέτι(τουρκικά-vilayet)Ονομάζονταν ο Νομός του Οθωμανικού κράτους.Τα γεωγραφικά του όρια θυμίζουν τις σημερινές περιφέρειες του ελληνικού κράτους.Η Καβάλα ανήκε στο βιλαέτι της Ανδριανούπολης.
Σαντζακι(τουρκικά -sancak)oνομάζονταν η μονάδα διοικητικής διαίρεσης του Οθωμανικού κράτους,μικρότερη από το Νομό.Η έκταση της βέβαια προσεγγίζει τα όρια των σημερινών Νομών του ελληνικού κράτους.Η Καβάλα υπάγονταν στο Σαντζάκιο Δράμας.
Καζάς(τουρκικα-kaza)Υποδιαίρεση του Σαντζάκιου .Η έκταση του θυμίζει  τη σημερινή επαρχία αλλά και Δήμο,αλλά είχε δικά της διοικητικά όργανα.Η Καβάλα είχε τον δικό της Καζά.
Καραβανσεράι(τουρκικά-kervansaray)Ο ξενώνας.
Λειτουργικός χώρος για όσους επισκέπτονταν τα αστικά κέντρα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Μπασμάς(τουρκικά-basma).Η γνωστότερη ποικιλία καπνών που παράγονται στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.Κατά κυριολεξία η πίεση,η εκτύπωση,το πατημένο.Εν προκειμένω το πατημένο φύλλο καπνού!
UNRRA  στα Αγγλικά(United Nations Relief and Rehabilitation Agency)Γραφείο ανακούφισης και Αποκατάστασης των Ηνωμένων Εθνών.Φορέας  που δραστηριοποιήθηκε  και στην Ελλάδα της Κατοχής και της μεταπολεμικής περιόδου και συνέβαλε στην αποκατάσταση των θυμάτων του πολέμου.
Ξέρετε ότι Κιπά ονομάζεται το χαρακτηριστικό  μικρό καπέλο που φοράνε οι πιστοί Εβραίοι μέσα στη συναγωγή τους και στις θρησκευτικές τους τελετές,σε ένδειξη σεβασμού στο Θεό.
Οι θρησκευόμενοι Εβραίοι φορούν το κιπά και στην καθημερινή ζωή τους…
Η ΚΑΒΑΛΑ ΤΗΣ…ΑΚΜΗΣ
Η ανάπτυξη,λόγω της κατεργασίας του καπνού (που πολλές φορές αναφερθήκαμε)προκάλεσε τη μετακίνηση πολλών εμπόρων και εργατών που έρχονταν για μόνιμη εγκατάσταση στην Καβάλα,με την ελπίδα μιας καλύτερης τύχης.Από τις πρώτες οικογένειες που καταφθάνουν γύρω στα 1840 είναι η οικογένεια του Στέργιου Φέσσα,από την Βλάστη(Μπλάτς)Κοζάνης.Από τις Σέρρες,κατέφθασε η οικογένεια του Μιχάλη Σπόντη,που έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο  στα κοινοτικά πράγματα.Ο Μιχαήλ Σπόντης  διετέλεσε χρόνια υποπρόξενος της Αυστρίας  και υπήρξε μεγάλος ευεργέτης της ελληνορθόδοξης κοινότητας.
Εξίσου σημαντικό ρόλο έπαιξε κι ο Καπνέμπορος  Μ.Φώσκολος υποπρόξενος της Γερμανίας .’Άλλες γνωστές οικογένειες Καπνεμπόρων  που έδρασαν στην Καβάλα ήταν των: Γρηγοριάδη,Ναλμπάντη,Τόκου,Βάρδα,Ιορδάνου,Σολού,
Κωνσταντινίδη κ.α.
ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ
Οι περιηγητές που επισκέπτονται την πόλη μας  στις αρχές του 20ου αιώνα,1906,δίνουν γλαφυρές και παραστατικές εικόνες της κοινοτικής ευρωστίας  και της κοινοτικής προόδου που συντελούνταν στην Καβάλα τα χρόνια εκείνα.Πλούσιοι έμποροι γίνονται μεγάλοι χορηγοί και ευεργέτες της κοινότητας .
Ο Μ.Σπόντης χάρισε το οικόπεδο πάνω στο  οποίο  κτίστηκε μετέπειτα το Σχολείο της «Ομόνοιας»  και στη συνέχεια  προκατέβαλε όλη τη δαπάνη της ανέγερσης διδακτηρίου  για να χαρίσει τελικά και το ποσό των 50.000 γρόσιων.
Ο Σπύρος Σεκερτζής κάλυψε όλη τη δαπάνη της ανέγερσης του Δημοτικού  Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».Εξέχοντες Καβαλιώτες ανέλαβαν την πρωτοβουλία της ίδρυσης και του Παρθεναγωγείου κατά τα έτη 1891-93…. 
Υ/Γ: Οι ιστορικές αναφορές-αναζητήσεις συνεχίζονται σε επόμενες αναρτήσεις μας.
Π Η Γ Η-«ΠΡΩΙΝΗ»-Καβάλας
Αναρτήθηκε από Χ.Σ.ΖΗΣΑΚΗ
grafeas pezikou
http://thema-xronou.blogspot.com
Kavala/gr.22 flevari 2010