Γραφέας Πεζικού

Ενεργός πολίτης με κουλτούρα Λιμανιού και οχι Σαλονιού!
Πολιτικοποιημένος και ουχί κομματικοποιημένος!
ΖΗΤΩ ΟΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ - ΧΟΜΠΙΣΤΕΣ BLOGGERS

Kατηγορίες

12Ιαν

Νεάπολης,Χριστούπολης,Κ α β ά λ α! Σύντομη ιστορία της πόλης μας…

  Η βορειότερη αιγαιοπελαγίτικη πόλη της Ελλάδος,έχει να επιδείξει πλούσια κληρονομιά στη μακραίωνη ιστορία της.Ειδικότερα,η χερσόνησος της Παναγίας (παλιά πόλη)με την ισχυρή οχύρωση-η πρώτη φάση της οποίας ανάγεται στα όψιμα αρχαϊκά χρόνια-αποτέλεσε τον οικιστικό πυρήνα της αρχαίας Νεάπολης,της μεσαιωνικής Χριστούπολης και της νεότερης Καβάλας!
Αποικία της Θάσου,όπως μαρτυρούν οι επιγραφές και η κεραμική του 7ου αιώνα π.χ.υπήρξε η γέφυρα(εμπορική και πολιτιστική)ανάμεσα στο νησιώτικο χώρο του αιγαίου και τη Θρακική ενδοχώρα.
Πιστή σύμμαχος των Αθηναίων,που μετά τα Περσικά,πέρασε στην κυριαρχία των Μακεδόνων από τα μέσα του 4ου π.χ.αιώνα και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια των ρωμαϊκών εμφυλίων πολέμων(μάχη Φιλίππων 42 π.χ.)
Το 49 μ.χ.εδώ αποβιβάζεται ο Απόστολος Παύλος στη προσπάθειά του να μεταδώσει  το κήρυγμα του ευαγγελίου στον ευρωπαϊκό χώρο,γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την πνευματική πορεία του Δυτικού κόσμου,αφού στους Φιλίππους(16 χλμ βορειοδυτικά)βαφτίζεται η πρώτη Χριστιανή,η Λυδία η Φιλιππισία και δημιουργείται η πρώτη χριστιανική  κοινότητα στην Ευρώπη!
     Η μετονομασία σε Χριστούπολη αντανακλά το Χριστιανικό χαρακτήρα της πόλης κατά τη Μεσαιωνική περίοδο,κατά την οποία δημιουργούνται σημαντικά  οχυρωματικά έργα και επισκευάζονται τα τείχη της μετά την καταστροφή από τους Νορμανδούς (12ος αιώνας).
Στα τέλη του 14ου αιώνα καταστρέφεται ολοκληρωτικά από τους Τούρκους και από τα μέσα του 16ου αιώνα,κατά τη πρώιμη  οθωμανική περίοδο,παρουσιάζεται μία νέα  πόλη με  την ονομασία Καβάλα με σημαντικά έργα όπως ο ενισχυμένος εξωτερικός περίβολος των τειχών της,το Υδραγωγείο (οι γνωστές Καμάρες της)και το πρώτο μουσουλμανικό τέμενος (ο σημερινός  ναός του Αγίου Νικολάου)στο χώρο του οποίου κατά την παράδοση,αποβιβάσθηκε ο Απόστολος Παύλος!
Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα,με ενέργειες της δραστήριας ελληνικής κοινότητας ,η Καβάλα επεκτείνεται οικιστικά εκτός των τειχών της προκειμένου να δημιουργηθούν χώροι που θα διευκόλυναν την αποθήκευση ,επεξεργασία και το εμπόριο του Καπνού!
Το όνομα της Καβάλας,ταυτίστηκε για πολλές δεκαετίες με το Καπνικό εμπόριο ,και το λιμάνι της εθεωρείτο το σημαντικότερο εξαγωγικό κέντρο Καπνού της Χώρας!
   Τον Ιούνιο του 1913 η Καβάλα απελευθερώνεται και ακολουθεί την ιστορική πορεία του σύγχρονου ελληνικού κράτους.Μεγάλος όγκος προσφύγων εγκαθίσταται στην πόλη μετά την Μικρασιατική καταστροφή,και συμβάλλει στην οικονομική και πνευματική ανάπτυξη της περιοχής…………..
Π η γ ή 
Καβάλα 12 Ιαν.2010
Χ.Σ.ΖΗΣΑΚΗΣ
http://thema-xronou.blogspot.com
grafeas pezikou
Υ/Γ:Θα επανέλθουμε για τα αξιοθέατά της και της φυσικές της καλλονές